Pouls eget hjørneTraditioner

I visse sammenhænge er traditioner godt, i andre noget udefinerbart. De er noget vi hæger om, men ikke helt kan huske oprindelsen til.

Med den 23. ØstersøJazz Festival er der imidlertid intet galt med erindringen: Festivalen blev sat i værk i 1995, dermed er den blevet en tradition, og har år efter samlet flere og flere tilhørere; det er blevet til flere koncerter, således at der allerede begyndes om torsdagen. Så går det ellers med diverse toner og jazz/bluesundergenrer helt frem til søndag sidst på eftermiddagen.

Også de handlende lokalt og på øen generelt har i stigende grad fået ørerne op for festivalen og dens potentiale. De mange instanser der er involveret i forberedelse og afvikling af de mange koncerter, i år 35, spredt over Nexø og opland har bidraget med værdifuld støtte, såvel økonomisk som verbalt. For os i styregruppen er det en dejlig - og nødvendig - ballast at have med i rygsækken.

Musikalsk bliver der selvfølgelig også tale om traditioner: Den traditionelle jazz varetages af Frits Madsen, Mood Indigo, Havz Jazz, Dragkedjan ( i sig selv en tilbagevendende tradition) og Borsalino. På et mere eksperimenterende plan kan man høre udspil fra Lives Kvartet, Vuvuzela, Jan Harbeck Live Live Jungle og den yppigt syngende polak Krystyna Durys med sit stærkt spillende blæserensemble.

Bluesafficionados bliver ikke snydt: På festivalen optræder både Morten Wittrock og hans band, og fra Polen kommer den spændende kvartet Cotton Wing.

Tilbage er kun en, men afgjort væsentlig ting: Nyd dagene fra torsdag til søndag intenst, giv jer hen i musikken og lad den svinge jer op på et andet plan.

Varmt velkommen til alle tilhørerne og de udøvende.

Live Foyn Friis Trio Krystyna Durys Cotton Wing Dragkedjan

Suwalskis Latin Quater Havz Jazz Mood Indigo På Blå Resept Morten Wittrock Band

Vuvuzela Swing 'n' Bossa Frits Madsens Orkester Jan Harbeck

Taesk' Bornholms SaxofonKvartet BørneJazz Borsalino

JazzKvartetten Økuller
Live Foyn Friis Trio featuring Mårten Lundgren - Vokal optakt til jazzfestivalen

Den norskfødte, men i Danmark bosiddende vokalist Live Foyn Friis har blot fået udelte roser med på vejen: “Årets unge jazzkomponist i 2012”.

Lives trio består foruden hende selv af to meget dygtige musikere, nemlig Stian Swensson på guitar og Frederik Solberg på kontrabas.

Som gæstesolist har Live medtaget den svenske trompetist, Mårten Lundgren, som har spillet med bl.a. Tivoli Big Band, Bob Rockwell Quintet og Niels Jørgen Steen A-team.

Krystyna Durys - Hun sang sig ind i manges hjerter

A-Tisket, a-Tasket, a green and yellow basket, dette børnerim som Ella Fitzgerald gjorde voldsom populært med indspilningen i 1938, brugte den polske vokalist Krystyna Durys til at synge sig ind i mange tilhøreres hjerter da hun optrådte på Nexø Torv i forbindelse med ØstersøJazz Festival sidste år.

Mange har spurgt: kommer hun mon igen? - og svaret er ja, det gør hun!

Vokalisten udgav for to år siden sin første, og meget anmelderroste cd, Tribute to Ladies of Jazz. Siden har hun vundet flere priser ved konkurrencer i hjemlandet, og hendes cd har ligget på de æterbårne medier i Polen.

Titlen på cd'en er et bevidst valg for Krystyna Durys har utvetydigt fortalt at det er de fire amerikanske jazzvokalister: Ella Fitzgerald, "på grund af hendes enkelthed og elegance i sangen og improvisationen", Sarah Vaughan på grund af "hendes fremragende evner til at improvisere og hendes sangteknik" (mine oversættelser). Og så nævner den polske sanger Natalie Cole og Eartha Kitt som de to andre forbilleder og inspirationskilder.

Bliver koncerten med Krystyna Durys, søndag eftermiddag på Nexø Torv, som sidste års kan man roligt begynde at glæde sig: Hun er et kæmpe talent, med en utrolig sødme, præcision og tro på sangene i sin stemme.

Cotton Wing - Intens polsk blues-funk

Udover genbesøg af vokalisten Krystyna Durys (se andetsteds i programmet) får Østersø jazz festival visit af polske Cotton Wing. Kvartetten udgøres af Piotr Augustynowicz på guitar, Adam Zagrodski på trommer, Tomasz Imienowski på trommer og Robert Tyszka, vokal og mundharpe.

De fire polakker har taget inspiration fra Sydstaternes bomuldsplantager og de sorte slavers sange om et liv (trods alt), om arbejdet, kærligheden og gudstroen. Musik der har overlevet til i dag og stadig står stærkt og levende. Med andre ord: The Blues. Bandet er yndet i hjemlandet hvilket flere priser, Bluesroads i Krakow 2011 og WETWATER Blues Festival 2013, vidner om.

Der har været et par udskiftninger i bandet, men efter sigende skulle tilgangen af nye medlemmer have været befordrende for en mere original og karakteristisk atmosfære i trioens nuværende blues-funk tilgang.

Cotton Wing giver koncert lørdag den 04. august klokken 13.45 fra scenen ved Kvickly og søndag på Nexø Torv klokken 17.30.

Suwalskis Latin Quarter - Danseglad salsa

Ifølge eget udsagn er Suwalski Latin Quarter "det perfekte orkester til receptioner og fester". Der er imidlertid ingen tvivl om at salsaen alleroftest spreder varme og indre glæde hos lytterne der samtidig får bevæget ben og krop i dansen.

Fra Chile, men bosiddende i Danmark, har kvartetten i front Camila Viancos (vokal), Niels Thybo (piano, kor), Henri Benitez og orkesterleder og slagtøjsmand Peter Suwalski. Sidstnævnte er også leder af det store salsaorkester "The Suwalski Worldclub", er sideløbende underviser og spiller slagtøj i to orkestre med verdensmusik mens Niels Thybo i eget navn har udgivet fem cd'er. Han underviser på konservatoriet i Odense.

Den danseglade salsa kan høres fra scenen på Nexø torv fredag den 03. august klokken 19.45 og lørdag den 04. august klokken 14.30 på samme lokalitet.

Mood Indigo På Blå Resept - Blå mainstream jazz

Siger man titlen Mood Indigo" går tankerne umiddelbart til Duke Ellington der i oktober 1930 sammen med Barney Bigard komponerede denne inciterende musik.

Farven indigo changerer over i det dybt mørkblå og det er måske ikke tilfældigt at septetten Mood Indigo fra oliebyen Stavanger på den norske vestkyst, sammenholdt med deres ekstra tilnavn "på blå resept", har glædet sig over Ellingtons kompositionsnavn.

På hjemmesiden kan man læse følgende: "Mood Indigo er et orkester bestående af gode, voksne mennesker som kan lide at spille musik for gode, voksne mennesker". En opløftende og rosværdig tanke fra Norge. Orkestret kom til verden ved at nogle af de ældre musikere i Stavanger satte hinanden stævne, fordi de havde lyst til at spille jazz sammen. På grund af medlemmernes høje alder har bandet fået det spøgefulde, men også seriøst mente "blå resept".

Septetten består af Kirsten Edwardsen (vokal), Leif Hoghe Rygh (trompet), Stig Rostrup (saxofon), Øystein Holt (trombone), Knut Wedø (piano), Arne Lindjordet (slagtøj) og Karl Kverneland (kontrabas), og den spiller dansevenlig mainstream med strejf af bop.

Morten Wittrock Band - Pianist med kreativitet

Pianisten, arrangøren, komponisten m.m. Morten Wittrock. har været professionel musiker siden 1989. Han er først og fremmest kendt for sit samarbejde med Jes Holtsø (kendt fra Olsenbanden), og sammen har de optrådt med stærk folkblues på mange danske scener. blandt andet på ØstersøJazz Festival.

Imidlertid har Wittrock haft mange andre strenge at spille på: Fra 1998-2001 akkompagnatør for komikeren Amin Jensen, i en årrække har han været kapelmester i sit eget Wittrock Band hvor han har stået for musik og kompositioner. Morten Wittrock har været bagmand for countrysangeren Tamra Rosanes, og han har været producer og pianist på Cowboy Jack Clements sidste indspilning (2013).

Pianisten anses for at være en af Danmarks dygtigste Honky-Tonk og Rock 'n' Roll musikere. Han modtog i 2015 den amerikanske Old Time Country Music Hall of Fame's Award for årets rockabily album. Ligeledes i 2015 udgav han sammen med Carsten Olsen (den skaldede kok) Rock 'n' Roll Kogebogen.

Jazzkvartetten - Kvartet med inspiration fra hele verden

Med udgangspunkt i musik skrevet af komponister fra Sverige, Danmark, Afrika, Brasilien og Spanien spiller Olavs Kvartet allehånde slags jazz.

Der er altså tale om en global musik med jazzfeeling. Alle sammen krydret med standardnumre fra jazzens (store) verden.

Kvartetten består af Andreas Westh (trommer), Allan Werenberg (bas), Niels Jespersen (saxofoner) og kapelmester Olav Elvang på piano.

Økuller - Ny Bornholmsk trio med nyere rytmisk musik som basis

Gruppen består af følgende: Louis Claxton(guitar), Karin Rødvig(sang, guitar og ukulele), og Allan Wehrenberg (bas). Allan spiller med mange forskellige musikere. Han er autodidakt bassist med blege ben. Louis Claxton er uddannet på Rotterdam Musikkonservatorie og har spillet på Flamingo skole i Spanien. Karin Rødvig har modtaget privat undervisning i sang i flere år hos forskellige sangere som bæ.a. Hanne Bohl. Lige nu går hun til opera undervisning hos Ursula Bambuch i Gudhjem. Karin har gået på Sang Akademi og Jazz Akademi under Rytmisk Center i KBH, og hun har en rytmik uddannelse hun har taget i KBH hos Lotte Kærså.

BørneJazz - Jazzen er også for de yngste

Gennem nu flere år har Nexøboen Karen Rødvig stået for en musikalsk åbning af ØstersJazz Festival. Det gør hun atter i år, fredag formiddag den 03. august klokken 09.30.

Hun har været en energisk primus motor i etableringen af jazzmusik for de mindste i Nexø og omegn - primært fra stadens børneinstitutioner, men alle unge og barnlige sjæle er selvfølgelig velkommen.

Atter i år vil der komme sprælske toner fra scenen på Nexø Torv.

Taesk' - TÆSK til musikken

Taesk' bobler af musik der ligger "godt i rillen" som kapelmester Staffan Hallroth bramfrit udtrykker det og fortsætter: "som groover. Vi kommer funk-soul-jazz-rock-latin i blenderen og tænder for strømmen. Og den selvfremstillede musik der kommer ud, er pulserende, energisk, legende, funky og lidt speciel - på den gode måde".

Bandets musikere er alle hentet rundt om på Bornholm: Andreas West fra Allinge trakterer keyboard, trommer og perkussion. Jacob Christiansen fra Nexø på bas, Nikolaj Løngreen fra Aarsdale på trommer og endelig Staffan Hallroth fra Rønne på trombone og perkussion.

I vinterens løb har kvartetten givet flere koncerter rundt om på øen.

Havz Jazz - 26 år med den traditionelle jazz

På mange forskellige spillesteder og gennem mere end 26 år har bornholmske Havz Jazz opnået en spillemæssig slidstyrke og homogenitet. Disse, parret med at sekstetten altid leverer glad og medrivende traditionel jazz, har skaffet bandet mange trofaste tilhængere.

Flere inspirationsrejser rundt om i Europa har lyd- og scenemæssigt gavnet medlemmerne.

Line up er: Ole Lyngberg (bas), Finn Bidstrup (trommer), Ebbe Hansen (trompet), Ole Harsløf (klarinet), Tom Jensen (banjo, vokal) og Uffe Nielsen (tenor- og sopransaxofon).

Havz Jazz indleder deres koncerter fredag d. 3. august på Trekanten ved Nexø Havn;lørdag på scenen ved Kvickly og søndag i Sommefugleparken. Sommerfugleparken.

Jan Harbeck - Tradition og fornyelse hånd i hånd

Jan Harbeck, der fik Ben Websterprisen sammen med Henrik Gunde i år, har inden for det sidste tiår afgjort manifesteret sig som en saxofonist der kyndigt har taget udgangspunkt i den traditionelle (swing)azz men også har skabt fornyelse i den.

Denne kombination, nedfældet på flere cd'er, har gjort ham til en af de bedst sælgende når det kommer til den instrumentale jazz. Også udlandet har fået ørerne op for danskeren, og DownBeat skrev blandet andet: "Harbeck's originals fit the rundown like silk stockings, slowly and unfurling".

Tenorsaxofonisten har ved flere tidligere lejligheder gæstet Bornholm, i 2017 ved to lejligheder hvor han var i selskab med sin kvartet der gav publikum en perssonlig funderet, nærværende og varm jazzlyd.

Tidligere har Jan Harbeck også etableret en trio, ved koncerterne i Østersø Jazz Nexø har han sin nydannede gruppe med: Thor Madsen (elguitar), Jeppe Skovbakke (elbas) og Peter Leth (trommer), tilsammen Live Live Jungle der fokuserer på et crossover mellem jazz, funk og beat. Live live Jungle kalder kvartetten sig.

Saxofonisten har tidligere været medlem Ernie Wilkins' Almost Big Band, Tivolis Big Band og Jørgen Steens Monday Night Big Band. Thor Larsen, som også er producer, begyndte med guitaren som syvårig, dannede sit eget band som 12årig og spillede, øvede og havde mange så arrangementer som muligt i gymnasietiden. I sluthalvfemserne drog han til New York hvor han blandt andet har indspillet med the Nublu Orchestra og Wax Poetic.

Dragkedjan - Festivalens husorkester

Med fem koncerter ved ØstersøJazz Festival er svenske Dragkedjan (: lynlåsen) ubetinget det orkester med flest engagementer. Det skyldes ikke mindst at Dragkedjan gennem mange år har været festivalens husorkester.

På repertoiret finder man de typiske jazzstandarder, men også svenske og danske viser der fortolkes med et humoristisk og homogent tvist.

Sin nuværende sammensætning fik "Lynlåsen" i 1980erne, siden har den medvirket i mange og meget forskellige sammenhænge. Turneer i, foruden hjemlandet, Finland, Tyskland, Polen, Estland og, naturligvis, Danmark.

Man finder Magnus "Figge" Milton på banjo. Johan "Börje" Ahlqvist på klarinet og saxofon, Ulf Darinder på trombone og sang, Uno Hellgren på trompet og sang, Kjell Wallnäs på sousafon, et sjældent instrument i jazzmusikken, Rune Kälèn på piano og Bengt Svensson på trommer.

I 2006 fik Dragkedjan Jazz Band og Hällevik Tradjazz som sekstetten er medstiftere af, Sölvesborgs Kommunes Kulturpris.

Fredag den 3. august giver sekstetten to koncerter, henholdsvis på Nexø Torv og på Balka Søbad.Lørdag på Nexø Torv, lørdag aften på Hotel Balka Søbad og om eftermiddagen i Sommerfugleparken.

Vuvuzela - Bornholms eneste fusionsjazzorkester

Med fortolkninger af blandt andre Yellow Jackets, Mike Stern og David Sanborn lægger kvintetten sig i sporet af kendte amerikanske jazzfusionsfortolkere, og samtidig adskiller bandet sig dermed markant fra de gængse gamle standarder.

Den danske guitarist Mikkel Nordsø kan også genkendes i musikken. Det er Morten Schwennesen der styrer disse indlæg. Guitaristen er førder, dvs. tilflyttet øen, og dermed er det naturligt at han også slår sine musikalske folder i gruppen The Förders.

Niels Jespersen, tenor- og sopransaxofon har været aktiv på den bornholmske musikscene gennem mange år. Han har spillet med i funkbandet Flux, med Sverre Bay og Meyers Kvartet og NowHere.

Allan Jensen sidder bag trommerne. Han har gjort strejftog gennem poppen, salsaen, rocken og gospelmusikken. Spillede i syv år i bornholmske Salsa Tropicos.

Allan Werenberg (el- og kontrabas) var med i jazzkvartetten Fem over Jazz, har spillet i Salsa Tropicos og er en ung musiker hvis spil stadigt udvikles.

Endelig mestrer Simon Lund Koefoed det opretstående. Han har stiftet bekendtskab med genrerne rock, pop og soul, men det er fusionsjazzen der optager ham nu.

Om musikken skriver kvintetten: " Vuvuzela spiller jazz med variation - nogle numre er lidt nordiske i det - andre latin/funk eller verdensmusikagtige. Det er instrumental musik med stram styring af tema og fri leg i solipassagerne".

Frits Madsens Orkester - En helt lokal kvartet

Selv om Frits Madsens Orkester – eller FMO blandt tilhængerne – blot har eksisteret i 2-3 år, er kvartetten sat sammen af garvede musikere der har været med i gamet gennem adskillige år.

Med udgangspunkt på Christiansø og omegn og gradvise ekskursioner til det bornholmske fastland har orkestret fået en voksende fanskare. Det er Frits Madsen på harmonika, et instrument man har kunnet høre ham på ved et utal af arrangementer på Danmarks østligste ø. Frits Madsen er også medlem af Østersøens Perler.

Jacob Mogensen svinger guitaren; han kender Frits Madsen helt tilbage fra 1979 hvor de spillede sammen i Aarhus, men Mogensen har også flere gange assisteret Frits Madsen ved koncerter på Christiansø.

Saxofonisten Henrik Jespersen begyndte sin karriere inden for musikken med banjoen med hvilken han akkompagnerede Frits Madsen. Saxofonisten har tidligere spillet big band jazz, været medlem af Ibsker Soul Service og Østersøens Perler.

Klaver og elbas var instrumenterne i begyndelsen for kvartettens sidste medlem, Niels Jensen. Efter at have stiftet bekendtskab med musikken på Christiansø, blev elbassen skiftet ud med en kontrabas. Niels Jensen spiller også gerne sousafon. I mange år var han medlem af Carlsberg Brass Band.

Borsalino - Musik og hattemode

I 1857 grundlagde italieneren Guiseppe Borsalino det hattefirma der stadig i dag regnes for at verdens førende inden for denne hovedprydelse.

Hvorfor denne indledning? Jo, når kvartetten Borsalino entrer scenen flasher de alle deres fine hatte. Årsagen er at Erling Bernhoff (klaver) allerede var den lykkelige ejer af en sådan hat da gruppen blev dannet hvorfor de øvrige medlemmer naturligvis også måtte eje en sådan.

Udover pianisten består kvartetten af Esben Bagger (kontrabas), Finn Bidstrup (trommer), Signe Kofoed (vokal), kendt fra trioen Satin Dolls og hun alternerer eller er i duo med vokalisten Ann Sonne. Erling Bernhoff og Esben Bagger har spillet sammen i tre år mens førstnævnte og trommeslageren har kendt hinanden i en årrække.

Borsalino spiller i Sommerfugleparken fredag den 3. august klokken 15 og på Brugsetorvet den følgende dag, ligeledes klokken 15.

Swing'n'Bossa - Anderledes Bossa Nova

Selv om Østersø JazzFestival først officielt begynder fredag den 3. august, kan ventetiden sagtens benyttes til at lytte til et anderledes, bornholmsk baseret band: Swing 'n' Bossa. Denne kvintet fik sin debut ved jazzfestivalen i 2017.

Bandet spiller, som det fremgår af navnet, swingende jazz med mere end en snert af latinamerikanske rytmer, primært bossa nova. De fem musikere akkompagnerer ind imellem en kvindelig sanger.

Swing 'n' Bossa er: Lars R. Nørgård (klaver), Uffe Nielsen (saxofoner), Jakob Bondo (kontrabas), Svend-Erik Nielsen (guitar), Per Mousing (trommer), Ann Sonne Hansen (vokal).

Bornholms Saxofonkvartet - Lokale blæsere

Bornholms Saxofonkvartet opstod for godt tre år siden med udgangspunkt i Rønne Byorkester.

Kvartetten består af Ebbe Torgersen, sopran og altsax og musikalsk leder, Lis Pedersen, altsax, Heidi Petersen, tenorsax og Margrit Skott, barytonsax.

2017 var et meget travlt år for saxofonkvartetten, hvor de spillede til bryllup, guldbryllup (billedet er taget herfra), runde fødselsdage og som tilbagevendende indslag på Store Torv i Rønne.

I år har de ligeledes været et fast indslag på Store Torv. De spiller på plejehjem og til Ældresagens arrangementer. I 2019 skal de også spille til Ældresagens generalforsamling. Derudover har de spillet flere gange i Skt. Nicolai Kirke, blandt andet julekoncert i juleugen de sidste 3 år.

Til koncerten d.3.8. spiller Bornholms Saxofonkvartet jazz (bl.a. Duke Ellington, Dick Rogers, Marvin Fisher), rag time, Piazzolla, og lidt klassisk (Tchaikowsky, Fauré, Shostakovich) – et dejligt blandet repertoire.