Pouls eget hjørneVi skal nyde musikken - ikke være bange

Det er muligt at der i disse år er det højeste antal festivaler nogensinde hvilket giver os musikglade uanede muligheder.

Søndag den 11. juni skrev dagbladet Politiken under hovedrubrikken " Festival til alle" at "det er glædeligt, ikke mindst i en terrortid, at danskerne ikke lader sig kue af frygten og bliver hjemme".

Vi lader disse gode ord stå et øjeblik.

ØstersøJazz i Nexø præsenterer sin 22. sæson med 26 koncerter over en aften og tre hele dage. Der bliver udtryk inden for jazzen og bluesen for næsten enhver smag og ethvert øre.

Lange og, forhåbentlig, solskinsrige dage hvor tidligere års velkendte toner, repræsenteret gennem husorkesteret Dragkedjan og det helt lokale Frits Madsens Orkester, går tone i tone med dette års nyheder Niclas Knudsen Guitar Inferno og Frederik Moth Five. To bands jeg personligt ser frem til at lytte til.

Og så har ØstersøJazz Festivalen atter vendt blikket mod øst: Fra Polen kommer den amerikansk inspirerede vokalist Krystyna Durys og det rytmisk stærkt spillende Ka'Wu'S Project der føjer spændende nye noter til jazzen.

Vi skal nyde musikkens mange udtryk, den kan binde os sammen i fælles oplevelser og giver os modet til at sige fra over for angreb på vores måder at leve på.

God festival.

DR Juniorkoret Krystyna Durys Ka'Wu'S Project Dragkedjan

Fredrik Moth Five Havz Jazz Jesper Thilo Kvartet Charles Burton Blues Band

Vuvuzela Niclas Knudsen Guitar Interfo Frits Madsens Orkester Kalle Brandt Blues Band

Orfeo Carsten Lund Trio BørneJazz Swing 'n Bossa
JazzTrioen Borsalino Tæsk Andreas Borne / Johnny Walter
DR Juniorkoret - Vokal optakt til jazzfestivalen

DR JuniorKoret består af ca. 60 piger i alderen 12-16 år. DR JuniorKoret har eksisteret siden 2005, som en afløber af DR BørneKoret, med det formål at udjævne overgangen fra DR BørneKoret til DR PigeKoret. Som aspirantkor til DR PigeKoret arbejdes der målrettet i DR JuniorKoret, samtidig med, at der er tid og plads til at udvikle sig. Korets sangere spiller alle et instrument og modtager undervisning i hørelære og solosang.

Korets repertoire spænder vidt fra danske sange, klassisk musik til rytmisk musik. DR JuniorKoret arbejder jævnligt med en skuespiller og koreograf. Koret har et højt aktivitetsniveau, og deltager både i DRs store produktioner, men har også sin egen koncertvirksomhed. Hvert år drager koret på kortur i den første uge af sommerferien, de har været bl.a. på Bornholm, Samsø, Fyn og Ærø.

Korets dirigent er Susanne Wendt, som også er leder af DR Korskolen. Hun fik i 2008 Emil Holms Legat for arbejdet i Korskolen med ’de bedste af de næste’…

Som den eneste af Jazzfestivalens mange koncerter er der entré til koncerten i Nexø Kirke, og prisen er 100 kr. pr. person. Billetter kan købes hos Nexø Apotek eller ved indgangen til kirken fra 1/2 time inden koncerten.

Krystyna Durys - De store jazzvokalister er inspirationen

I 2016 udgav den polske jazzsanger Krystyna Durys sin første cd med titlen Tribute to Ladies of Jazz. Nationalt som internationalt fik udgivelsen mange roser med på vejen, og Krystyna Durys har siden vundet flere priser ved konkurrencer i hjemlandet. Udspillet har også ligget på de æterbårne medier i Polen.

Sangerinden har med held deltaget i den internationale JAVA festival i Indonesien 2017 hvor tingene for alvor begyndte at gå hendes vej. Her er hvad en polsk musikkritiker skrev om Durys i forbindelse med hendes cd-udgivelse: "Such mature interpretations and freedom of perfomance is impossible to find in today's Polish Jazzmarket". I interviews med forskellige medier har Krystyna Durys utvetydigt fortalt hvilke store jazzvokalister der har inspireret hende: Ella Fitzgerald "på grund af hendes enkelthed og elegance i sangen og improvisationen", Sarah Vaughan på grund af hendes fremragende evner til at improvisere og hendes sangteknik" (mine oversættelser). Og så nævner den polske vokalist Natalie Cole og Eartha Kittt som andre forbilleder.

Krystyna Durys der nu er i gang med arbejdet på sin anden cd, kan høres ved to koncerter på ØstersøJazz Festival.

Jesper Thilo Kvartet - En gudsbenådet tenorsaxofonist

"Han er en gudsbenådet tenorsaxofonist, en historiefortæller par excellence..." (citeret fra: jazzdanmark.dk) lød det blandt andet da Jesper Thilo modtog kollegernes ærespris i 2010. Denne musiker der sidste år rundede de 75, har formået "at videreføre og personliggøre de fineste jazzmusikalske traditioner..." (Berlingske Tidende, 2016).

Det er først og fremmest saxofonspillet Jesper Thilo er kendt og skattet for, men han behersker mange andre instrumenter, herunder klarinet. Thilo fik sin uddannelse i begyndelsen af 1960erne, fra 1966 til 1990 var han fast medlem af Radioens Big Band, men Jesper Thilo synes altid at have været en fri fugl som fløj sine egne (jazz)veje. Det har betydet et samarbejde med stort set alle på den danske jazzscene, enten som medlem af en gruppe eller som solist, og det er blevet til pladeindspilninger med koryfæer som Harry "Sweets" Edison, Clark Terry og Scott Hamilton.

Standardrepertoiret har primært været saxofonistens kendemærke, med fortolkninger fra den amerikanske sangbog og traditioner primært hentet fra swing og bebopstilen.

Mange tilhørere vil sikkert stadig have Thilo og hans kvartets glade toner in mente fra sidste års koncert i Galleri Benmel. Nu bliver der en ny chance når Thilo entrer scenen på Nexø Torv lørdag den 5. august.

Niclas Knudsen Guitar Inferno - Infernalsk musikalsk udsyn

Siger man Niclas Knudsen når man taler om den danske musikscene, står man med en blændende dygtig guitarist, performer og igangsætter af nye veje i det internationale tonelandskab.

Nu har Niclas Knudsen barslet med nye toner, toner idet det har været hans ønske at blande musikalske genrer som han personligt har været involveret i gennem de sidste ti år.

Niclas Knudsen har fået undervisning i Indien med Wishwa Mohan Batt, har studeret afroguitar i Mali og Burkina Faso, turneret i Brasilien og derudover lyttet intensivt til musik fra Cuba og Andalusien.

Niclas Knudsen er et velkendt ansigt på den danske musikscene og har blandt andet spillet med folk som Adam Nussbaum, JohnTchicai, David Liebman, Ray Anderson, Billy Preston og Tom Jones. Ibrahim Electric, som han leverer størstedelen af det kompositoriske materiale til, har han turneret intensivt med i ind og udland igennem de sidste 12 år.

Dette nye projekt ”Niclas Knudsen – Guitar Inferno” modtog i december 2016 en DMA for ”Årets bedste World Track” med nummeret ”Niafunke”.

CDen fik endvidere disse ord med fra anmelderne:

- Alle de traditioner og tråde har han – tilsyneladende helt ubesværet – formået at samle på Guitar Inferno. Og dermed har han skabt et forrygende, medrivende og perspektiverende album, der helt organisk slynger sig fra den ene lian til den anden og efterlader et samlet indtryk af udtryksstyrke og sikker omgang med både de tekniske og kunstneriske virkemidler. ------ Ivan Rod – Gaffa

- Guitaristen Niclas Knudsen er umulig at lytte til, uden at hans unikke behandling af strengene resulterer i flimrende billeder for det indre øje. Det er filmisk musik i sjælden grad. Selv om albummet er instrumentalt, får man fortalt bunkevis af historier undervejs. Rørende, dramatiske og sanserige beretninger, hvor man kan putte sine egne brøker ind i regnestykket. ------ Simon Staun, Fyens Stiftidende

Musikken er svær at sætte i bås: Nordiske toner, afrikanske rytmer, indiske ragaer, jazz, blues og funk bliver blandet sammen i en stor gryde og op af den lyder en ubestemmelig og medrivende musik!

Bandet består af:

Niclas Knudsen: Guitar

Dawda Jobarteh: Chora og Vokal

Jeppe Tuxen: Hammond B3 Orgel

Mads Andersen: Trommer

Tilsammen kalder kvartetten sig Guitar Inferno og den trakterer lytterne med et infernalsk miks af latin-jazz-rock, indisk rytmik og blues fra Mali.

Charles Burton Blues Band - Blues med ild

Den 59-årige amerikanske bluesguitarist Charles lader sig ikke mærke af alderen når han entrer scenerne rundt om i verden. Der er fuld power på og ild i (blues)musikken fra første anslag.

Det er blevet til en odysse gennem bluesen, rocken, countrymusikken og den særlige roots musik gennem mere end 40 år. Siden 2005 har han turneret rundt i Europa to gange om året, og amerikaneren har ved flere tidligere lejligheder gæstet Nexø Jazz Festival - til manges uskjulte glæde.

Burtons musik er ikke blot en fed. amerikansk blueslyd: han tilsætter, uden problemer, træk fra latinmusikken, jazzen, countrymusikken og rocken, men det er stadig den sjælfulde bluesmusik der er hans gennemgående kendemærke - med inspiration fra B B King, Albert King og Johnny Winther. Charles Burtons særlige bluessound genkender man dog, og han ejer evnen til, qua sine forfinede teknikker, at kontrastere sine udtryk mellem det råstærke og det bløde, forfinede.

Ved de to koncerter i Nexø akkompagneres han blandt andre af Delta Blues Band-musikeren Asmus Jensen på trommer.

Fredrik Moth Five - Ungdommen stormer frem

Fredrik Moth Five spiller hovedsagelig original musik, der finder sin inspiration lige fra det kolde nord til varme syd. Groovy instrumental jazz der bliver fremført med smittende spilleglæde.

Gruppen udgav deres første plade "It Could be Nina" i november 2016.

Besætning:Fredrik Moth: Saxofon, David Besiakov: Trommer, Mads Nørgaard: Guitar, Lars Fiil: Keys, Jasper Jagd: Bas

Anmelderne skrev: ”(…) Alle formuleret gennem de virkelig velskrevne sange, som de fem musikere forholder sig til. Dette er ikke en jam, slet ikke, det er inspireret samarbejde, hvor musikalsk helhed der målet. Det står 8-0 i pausen. Melodierne fanger. Og det swinger”. - Henrik Woldsgaard i Jazzspecial.

”It Could be Nina” fremstår helstøbt, velafbalanceret og gennemtænkt og ”Den navnløse” er et fint ciseleret højdepunkt med saxofonen i en fornem frontposition.” – Ivan Rod (Gaffa).

JazzTrioen - Amerikansk, svensk og dansk triojazz

På Brugsetorvet ved Kvickly kan man på jazzfestivalens første officielle dag lytte til tre rent bornholmske musikere. De bliver imidlertid rent musikalsk ikke længe på øen, for det er deres opgave at få swingende og klingende toner ud af materiale skrevet af Abdullah Ibrahim, Jan Johansson og Niels Henning Ørsted Pedersen (NHØP).

Trioen ledes af pianisten Olav Elvang, et musikmenneske der i 2013 modtog Bornholms Regionskommunes første Kulturpris. Olav Elvang har spillet i et hav af (jazz)sammenhænge, som orkestermedlem, i trio- og kvartet-format og som solist.

Alan Werenberg (bas) kendes fra sit samarbejde med Fem over Jazz, i Vuvuzela og som medlem af Flamenco Fusion Project. Trekantens tredje side udgøres af trommeslageren Andreas Westh. Også han er kendt fra Fem over Jazz, fra big bandet Swing Born og Rie Dam Kvartet.

Orfeo - Jazznumre med et twist

I 1997 startede saxofonisten Jørgen Østergaard i det nordjyske sekstetten Orfeo. Ikke Orfeus i underverdenen ledende efter sin elskede Eurydike, men en idé om at spille "rytmisk musik som ligger indenfor en bred forståelse af genren jazz". Altså kendte standarder som f.eks. Summertime, Billie´s Bounce, Satin Doll (you name them). Med andre ord: repertoire fra den store amerikanske sangborg og fra den danske, men alle tilføjet et twist hvor denne er hentet fra latin/cuba-genren, funk og den nyere New Orleans musik.

Fra 2010 er sekstetten begyndt at komponere egne numre, skrevet af orkestrets pianist Lars Nielsen i samarbejde med saxofonisten. Syv af værkerne findes på en cd betitlet Jazz and all That.

Medlemmerne kommer alle fra Thisted og omegn, har gennem de sidste 35 år spillet alt fra selskabsmusik, teatermusik, rock, pop og jazz i forskellige orkestre. Undervejs er det blevet til et samarbejde med bl.a. Etta Cameron, Richard Boone, Jesper Thilo og Hugo Rasmussen.

Line up er: Mikael Bertelsen (guitar), Lars Nielsen (klaver), Jørgen Baadsgaard (elbas), Peter Nilsson (trommer), Jakob Enevoldsen (trompet) og kapelmester Jørgen Østergaard på saxofon.

BørneJazz - Børnejazz for de yngste og lidt ældre

Med Nexøbo Karen Rødvig som energisk primus motor har Østersø Jazz Festival gennem de senere år indledt sin koncertrække med en omgang børnejazz på Torvet i Nexø. Heller ikke i år vil de yngste lyttere - og deltagere - blive snydt, for fredag morgen klokken 9.30 den 5. august vil der igen lyde sprælske toner fra scenen.

Ka'Wu'S - Polsk jazz der swinger

Den KaWu'S projektet (Koniarski / Wieleba / Sliwa) blev grundlagt af Norbert Sliwa, guitarist, producer og leder af bandet. Til at deltage i projektet inviterede Norbert musikerne både fra Szczecin og fra bandet Stargard, med hvem han samarbejdede i Stargard jazz orkester.

Bandet debuterede med albummet "Jazz'a Vu?" og gav koncerter med flere berømte polske jazzmusikere, bl.a. Adam Wendt, samt med flere europæiske, såsom den hollandske jazz trio (Rogier Telderman Trio).

Musikken af bandet er som god aromatisk kaffe. Deres toner og klange sætter alle, på ethvert tidspunkt af dagen, i godt humør. Ka'Wu'S Project inviterer dig ind i musikkens verden.

Gruppen bestpår af: Michal Koniarski (trompet), Przemyslaw Wieleba (klaver), Norbert Sliwa (guitar), Zdzislaw Rakowski (bass og orgel), Marcin Rakowski (trommer), Przemyslaw Czaplicki (alt sax).

Havz Jazz - Bornholmsk Tradjazz

Havz Jazz fra klippeøen et lokalt forankret trad. jazzband, som har optrådt i flere konstellationer på Bornholm de sidste 26 år. Flere inspirationsrejer i Europa har været godt for medlemmerne. Efter pensionsalderen er indtrådt for de fleste, er repertoiret udvidet og spænder vidt over New Orleans jazzen.

Den 4. august har de seks herrer afsat tid til at divertere med munter, traditionel jazz fra scenen på Nexø Torv.

Orkesteret er kendt som bandet der altid leverer glad og underholdende musik. Dette har ført til at musikerne har holdt sammen gennem mere end 25 år og har optrådt på mange forskellige spillesteder, dog primært på øen.

Line up er: Ole Lyngberg (kontrabas), Finn Bidstrup (trommer), Ebbe Hansen (trompet), Olav Harsløf (klarinet), Tom Jensen (banjo og vokal) samt Uffe Nielsen (tenor- og sopransaxofon).

Andreas Borne og Johnny Walter - Rundt om bluesen

En fuldstændig guitarbaseret trio entrer fredag Skippertorvet og søndag Nexø Torv. Andreas Borne er en 34-årig guitarbygger og countryblues-specialist. Han leverer en intens og rå blanding af egne kompositioner og fortolkninger af andres - alle solidt forankret i deltabluesens univers. Andreas Borne har spillet siden han var 10 år, med ekspeditioner til rocken, bluesen, rootsgenren og andre, blandt andet countryfolk med Miners Outfit og den rene folk med trioen Nordlys.

Johnny Walther bliver blandt kolleger kaldt Bornholms svar på den amerikanske vokalist Willy Nelson. Og noget er der sikkert om betegnelsen, for Walthers røst er både rå og sjælfuld, med nerve og intensitet. Ud over at traktere diverse guitarer er der også sangskrivning på dagsordenen. Disse kompositioner balancerer fint med elementer fra folk- blues og countrygenrerne. I 1984, ved ankomst til Bornholm, stiftede Johnny Walther Krølle Bølle Band. Senere dannede han Masque Division inden det i 1993 blev til Johnny Walther Band der stadig, i forskellige konstellationer, er sprællevende.

Hvem det tredje medlem bliver, vides ikke ved redaktionens slutning, men et godt gæt kunne være bassisten Leon Kure til hvem ikke mindst Johnny Walther har et grundigt musikalsk samarbejde.

Dragkedjan - Lynlåsen spiller anderledes New Orleans Jazz

Dragkedjan er det svenske ord for lynlås. Et lidt pudsigt navn når man lytter til sekstettens opfattelse af jazzmusikken. Besætningen er traditionel, vokal, klarinet/saxofon, kornet/banjo, trommer, trombone og banjo/trompet. Men to ting adskiller Lynlåsen fra den gængse tilgang til New Orleans jazzen: bandet har som yderligere instrumentation en sousafon, og så er der et hørbart tvist i mange af harmonierne, med bid og swing i udsættelserne.

De seks herrer kommer fra det maleriske fiskerleje Hällevik i Vestra Blekinge og denne idylliske plet har gennem ti år dannet rammer om Hällevik Tradjazz Festival som foreningen Hällevik i samarbejde med Sölvesborg kommune var og er primus motorer for Sveriges største arrangement for traditionel jazz der hvert år tiltrækker flere og flere lyttere og musikere - ganske som det ses ved Nexø JazzFestival.

Bandet der har turneret i Tyskland, Polen, Finland, Estland og flere gange årligt rundt om i Danmark, består af Kjell Wallnäs (sousafon), Johan Ahlquist (klarinet, saxofoner), Magnus Milton (banjo, harmonika), Bengt Svensson trakterer trommerne mens Ulf Darinder tager sig af Trombone og sang, og Uno Hellgren tager sig af trompeten. Klaveret trakteres af Rune Källén

Bandet er en yndet og tilbagevendende gæst ved Nexø JazzFestival og blev for nogle år siden ”udnævnt” til husorkester på festivalen.

Vuvuzela - Bornholms eneste fusionsjazzorkester

Med fortolkninger af blandt andre Yellow Jackets, Mike Stern og Dave Sandborn adskiller man sig fra de gængse jazzensembler der sværger til de gode gamle standarder.

Yellow Jackets fejrede i 2013 30 års jubilæum med ny bassist, nemlig Felix Pastorius (søn af Jaco P. fra det det eminente band Weather Report). Gruppen har gennem de fleste af årene spillet i en kreativ ”rhytm & jazz”-genre. Guitaristen Mike Stern kendes af de som intensivt har dyrket Miles Davis og hans gruppe hvor Stern fik sit gennembrud i perioden 1981-83 og igen i 1985. Tidligere har den amerikanske guitarist været medlem af Blood, Sweat & Tears, den kendte rockgruppe fra 1970erne der tilsatte jazz og soul til deres musik.

Også den danske guitarist Mikkel Nordsø kan høres i Vuvuzela Jams fortolkninger. Det er bandets guitarist Morten Schwennesen der styrer den afdeling. Guitaristen er førder, dvs. tilflytter til øen, og hvad er så mere naturligt end at han også optræder i gruppen the Förders, der ofte kan høres på spillesteder rundt om på Bornholm. Herudover har han spillet jamsessions med bandets blæser, saxofonisten Niels Jespersen (tenor- og sopransaxofoner). Niels Jespersen har været aktiv på den bornholmske musikscene gennem mange år: med i funkbandet Fluxx, han har spillet i jazzsammenhænge med Sverre Bay, i Meyers kvartet og kvintet samt i ISS (Ibsker Soul Service) og Now Here.

På trommer kan man høre Allan Jensen. Genremæssigt har han været vidt omkring: pop og rock, gospel og salsa. Han var med i bornholmske Salsa Tropicos – med caribisk musik – gennem syv år.

Allan Werenberg (el- og kontrabas) har gennem flere år været rytmisk opbakning for vokalisten Mette Absalon, han har været medlem af jazzkvintetten Fem over Jazz, spillet i Salsa Tropicos og har også dyrket andre sammenhænge inden for jazz og pop.

Pianist Simon Lund Koefoed kom tilbage til Bornholm i 2006. Forinden havde han dannet duo med Henriette Hansen Koefoed i duoen Blended. Lund Koefoeds basis er primært funderet i genrerne pop, rock og soul, men nu er det fusionsjazzen der optager ham.

Om deres musik siger kvintetten selv: ”Vuvuzela Jam spiller jazz med variation – nogle numre er lidt nordiske i det – andre latinfunk eller verdensmusikagtige. Det er instrumental musik med stram styring af tema og ”fri leg” i solopassagerne.

Frits Madsens Orkester - En helt lokal kvartet

Selv om Frits Madsens Orkester – eller FMO blandt tilhængerne – blot har eksisteret i 2-3 år, er kvartetten sat sammen af garvede musikere der har været med i gamet gennem adskillige år.

Med udgangspunkt på Christiansø og omegn og gradvise ekskursioner til det bornholmske fastland har orkestret fået en voksende fanskare. Det er Frits Madsen på harmonika, et instrument man har kunnet høre ham på ved et utal af arrangementer på Danmarks østligste ø. Frits Madsen er også medlem af Østersøens Perler.

Jacob Mogensen svinger guitaren; han kender Frits Madsen helt tilbage fra 1979 hvor de spillede sammen i Aarhus, men Mogensen har også flere gange assisteret Frits Madsen ved koncerter på Christiansø.

Saxofonisten Henrik Jespersen begyndte sin karriere inden for musikken med banjoen med hvilken han akkompagnerede Frits Madsen. Saxofonisten har tidligere spillet big band jazz, været medlem af Ibsker Soul Service og Østersøens Perler.

Klaver og elbas var instrumenterne i begyndelsen for kvartettens sidste medlem, Niels Jensen. Efter at have stiftet bekendtskab med musikken på Christiansø, blev elbassen skiftet ud med en kontrabas. Niels Jensen spiller også gerne sousafon. I mange år var han medlem af Carlsberg Brass Band.

Kalle Brandt Blues Band - Bornholmsk bluesrock

Trods gode intentioner er det nogle gange nødvendigt at ændre på programplanen. Så er det godt at en helt lokal kunstner, Kalle Brandt fra Aarsdale, kan træde til i 11. time.

Inden han i 2003 kom på mange danskeres læber, havde han optrådt både solo og med band ved diverse arrangementer. Men en aften i 2003, ved programmet Stjerne for en aften, gik han med sin fortolkning af Leonard Cohens First We take Manhattan, durk ind i ørerne på publikum og dommerne. Danskerne lærte ham nu at kende som Det skrigende Postbud.

Siden er det blevet til en musikalsk karriere ovre, selv om han da ofte giver koncerter på øen. Som han selv har udtrykt det i et interview: ”Vi spiller da en del på Bornholm, men så mange job er der jo heller ikke. Det er mest, når I turister kommer derover. Så trykker vi den af”. Om Kalle Brandt trykker den af til tonerne fra bluesrocken kan man høre fredag over middag på Skippertorvet i Nexø.

Borsalino - Italiensk mode og jazz

Lad os begynde med noget helt andet end jazzmusik, nemlig med hattemode. I 1857 grundlagde italieneren Guiseppe Borsalino det hattefirma der stadig i dag regnes for at være verdens førende indenfor denne hovedprydelse.

En ægte Borsalino kan tage op til seks måneder at producere og gennemgår mere end 50 forskellige processer. Kendte modeller som bl.a. Kate Moss og skuespillere som Nicole Kidman, Denzel Washington og Johnny Depp har båret hatten.

Hvorfor denne omtale? Jo, når kvartetten Borsalino entrer scenen flasher de alle deres Borsalinoer. Det kommer sig af at Erling Bernhoff (piano) allerede ejede en sådan da gruppen blev dannet hvorfor de øvrige medlemmer naturligvis også måtte eje en Borsalino.

Ud over pianist består Borsalino af Esben Bagger (kontrabas), Finn Bidstrup (trommer), Signe Kofoed (vokal), kendt fra Satin Dolls, alternerende eller i duo med Ann (?) (1). Erling Bernhoff og Esben Bagger har spillet sammen i tre år mens pianist og trommeslager har kendt hinanden i en længere årrække.

Fra scenen på Skippertorvet spiller de fredag eftermiddag velkendte toner fra det store katalog af evergreens og standards.

Swing'n'Bossa - Swingende jazzstandarder

En næsten debut i det offentlige rum kan ØstersøJazz Festival byde varmt velkommen til. Nonetten, der lyder navnet Swing 'n' Bossa, består af Lars Randorff Nørgaard (klaver), Uffe Nielsen (saxofoner),Ejnar Poulsen (kornet), Jakob Bondo (kontrabas), Svend-Erik Nielsen (guitar), Matilde Lissau og Ann Sonne Hansen, Anne Langskov (vokal) og Thomas Lund Kofoed ligeledes vokal.

Gruppen underholder med swingende jazzstandarder tilsat noter af latinamerikanske rytmer. Med korvokal på tre ekstra stemmer tilføres musikken en spændende kant der absolut bør høres og er en sjældenhed i ' jazzens verden.

Nexø Torv torsdag den 03. august: Swing 'n' Bossa

Det er naturligvis hørt og set før - alligevel er det imponerende at lytte til fire vokalstemmer i front for det instrumentale akkompagnement. Men jazzmusikken har altid været eksperimenterende, så det var et logisk udslag.

Swing 'n' Bossa fik en god start, med dynamisk snert i kornetten og saxofonen selv om jeg savnede en smule mere rytmisk fremdrift. Den drævende, rolige saxofon lagde grundlaget og farvede et af de første vokale indslag: Her kom Swing 'n' Bossa frem til en ægte spiritual feeling, tro mod materialet. Bossaarrangementet Quiet Nights (som er et ikke uvæsentligt led i Corcovado) fik et fint balanceret, rullende udtryk, som bølger mod strandbredden.

Fantastisk hvad fire stemmer, i polyfoniens navn, kan gøre ved den uopslidelige Misty. At få de individuelle stemmer til at opføre sig som spiraler, stigende mod et større rum, det er guf for øregangene. Og så er det rart at lytte til sangere som kender hinanden.

ØstersøJazz Festival fik en behagelig start, et pænt stort publikum og en gradvist frembrydende sol blev vi også forkælet med.

Carsten Lunds Trio - Meditativ Triojazz

Det er - desværre - snart flere år siden jeg sidst hørte Carsten Lunds Trio, dengang med maestro Lund på klaver, Erik Lindblad på elbas/kontrabas og Per Mousing på trommer.

Sammen med en god kollega havde vi bevæget os ind på Glastorvet i Svaneke og vi snublede over denne godt spillende trio der udstrålede ro og tid til kontemplative sysler.

Med blot tre musikere, der gav utrolig megen tid og rum til hinanden, kom tilhørerne dybt ned i jazzstandardernes dybe(re) lag. Og vejret denne sommeraften passede som hånd i handske til de stemninger trioen luftede.

Nu er chancen der for at lytte til trioen igen - dog med forøget besætning: Per Mousing er besværet af en opereret finger, så i hans sted sidder den solide og erfarne Mogens Lundt med stikkerne. Det er stadig Carsten Lund på keyboards/elpiano og Erik Lindblad på elbas. Herudover kan man stifte bekendtskab med vokalisten Maria Sita der allerede i en tidlig alder var interesseret i at synge jazz. Hun er uddannet sanger og komponist, har udsendt flere ep´er og underviser på Rønne Privatskole og Musikskolen Bornholm.

Ved koncerten på Skippertorvet vil publikum høre standarder i egne arrangementer og Jan Johansson-inspirerede opusser.

Tæsk - Funky Business

Tæsk holder af musik der ligger ‘godt i rillen’, som ‘groover’. Vi kommer funk - soul - jazz - rock - latin i blenderen og tænder for strømmen. Og den selvfremstillede musik der kommer ud, er pulserende, energisk, legende, funky og lidt speciel - på den ‘gode måde’.

Bandets musikere: Andreas West, Allinge. Keyboard, trommer, percussion - Jacob Christiansen, Nexø. Bas - Nikolaj Løngreen, Rønne. Trommer - Staffan Hallroth, Ibsker. Trombone, percussion.